In majoritatea fotografiilor pe care le facem, folosim focalizarea automata, mai ales daca nu suntem foarte experimentati sau daca operam in conditii in care este imposibil sa ne facem timp pentru a folosi focalizarea manuala.
Bazarea pe modurile de autofocalizare complet automata este convenabila si, la inceput, probabil indispensabila. Dar daca dorim cu adevarat sa invatam fotografie si sa multiplicam instrumentele creative pe care le avem la dispozitie, trebuie sa stim unde sa punem mana atunci cand rezultatele nu ne satisfac.
Am vorbit despre modurile de autofocalizare intr-un alt articol (Cunoasterea modurilor de autofocalizare pentru a evita fotografiile neclare). Cu acea ocazie, am mentionat ca aparatele foto SLR si bridge ofera sisteme de autofocalizare in mai multe puncte. Acestea ofera mai multe puncte in cadrul cadrului pe care se poate focaliza. Mai exact, in loc de puncte vorbim de zone in forma de dreptunghi sau de cruce.
Alegerea punctului de focalizare este foarte importanta in compozitia unei fotografii. De exemplu, in portrete, cand dorim sa ne concentram exact pe ochi (asa cum am vazut in articolul despre portrete) sau, in general, cand aplicam regula treimilor si dorim sa ne concentram pe punctul de interes.
Alegerea poate fi in totalitate in mainile fotografului sau poate fi lasata partial sau complet la latitudinea aparatului foto.
In acest articol, vom examina mai indeaproape modul in care este selectata zona de autofocalizare (cunoscuta sub numele scurt de zona AF) si in ce ocazii este indicat sa o folosim.
Din nefericire, exista unele diferente marcante pe acest subiect intre diversi producatori de aparate foto. Voi incerca sa generalizez, astfel incat conceptele explicate aici sa poata fi aplicate indiferent de modelul aparatului foto.
Sa analizam acum trei moduri de selectare a zonei AF: simplu (ONE SHOT – pentru Canon / AF-S – pentru Nikon sau alte marci), dinamic (AI FOCUS – pentru Canon / AF-C – pentru Nikon sau alte marci) si automat (AI SERVO – pentru Canon / AF-A – pentru Nikon sau alte marci).
Mod de selectare a unei singure zone AF (ONE SHOT, AF-S)
In acest mod, fotograful, cu ajutorul selectorului de pe partea din spate a aparatului foto, alege dintre punctele disponibile cel pe care doreste sa focalizeze. Odata focalizat, daca subiectul sau aparatul foto se misca, va fi necesar sa se refocalizeze. Acest mod are trei avantaje principale
- focalizare mai precisa
- focalizare mai rapida (pe de alta parte, camera nu trebuie sa aleaga punctul de focalizare)
- control total din partea fotografului
Cand sa il utilizezi: Acest mod este bun atunci cand subiectul este static (de exemplu, o persoana care pozeaza, un peisaj, un obiect). De asemenea, poate fi necesar atunci cand ne dam seama ca modurile automate esueaza. In general, insa, nu este potrivit atunci cand incadrezi subiecte in miscare, mai ales daca miscarea este rapida.
Mod de selectare dinamica a zonei AF (AI FOCUS, AF-C)
Acest mod permite, de asemenea, fotografului sa selecteze punctul de focalizare dintre cele disponibile. Cu toate acestea, spre deosebire de predecesorul sau, in cazul in care subiectul focalizat se misca, acesta va folosi informatiile adunate din punctele din jur pentru a recalcula focalizarea. Acest lucru face posibila “urmarirea” subiectilor in miscare cu autofocus.
Cand sa il utilizezi: Dupa cum probabil ai ghicit, acest mod de selectare a zonei AF este util atunci cand incadrezi subiecte in miscare: animale, vehicule, persoane care alearga…
Evident, aparatul foto nu va putea urmari subiectul de unul singur. Ne va ajuta insa atata timp cat vom reusi, prin deplasarea cadrului, sa mentinem subiectul in zona din jurul punctului de focalizare selectat. Daca insa compozitia cadrului devine prea imprevizibila, atunci nici macar acest mod nu ne poate ajuta.
Mod de selectare automata a zonei AF (AI SERVO, AF-A)
AF-A este modul in care aparatul foto selecteaza si trece intre ultimele doua moduri. Daca crede ca subiectul pe care il fotografiezi este stationar, atunci va utiliza automat modul de focalizare AF-S. Daca isi da seama ca subiectul pe care il fotografiezi este un subiect in miscare, atunci va folosi automat modul de focalizare AF-C. Acesta este, de asemenea, modul de focalizare implicit al aparatului foto, cu exceptia cazului in care modifici setarea la AF-C sau AF-S.
Cand sa il utilizezi: Acest mod este util initial, atunci cand suntem total incepatori. Mai tarziu, dupa ce am acumulat ceva experienta, poate fi in continuare util. In special, in trei tipuri de situatii, dupa parerea mea:
- atunci cand incadrezi scene pline de miscare, care nu va ofera timp pentru a alege cu precizie punctul de focalizare
- in fotografia de calatorie, atunci cand nu avem timp sa ne oprim si vrem sa luam acasa cateva fotografii de suvenir
- cand folosim o diafragma mica si astfel intreaga scena este focalizata (vezi articolul despre diafragma)
Mai exista un mod caruia personal nu ii vad rostul in setarile aparatului foto – MF
MF este modul de focalizare manuala. Nu este clar de ce este inclus acest mod de focalizare, deoarece in zilele noastre exista, de obicei, o optiune de comutare intre focalizarea automata si cea manuala pe partea laterala a obiectivului propriu-zis. Poate ca este in cazul in care dai peste un obiectiv care nu iti ofera aceasta optiune.
Concluzii
In acest articol, din pacate, nu am putut sa analizez alte moduri de selectare a zonei de focalizare automata, deoarece acestea sunt prea specifice fiecarui model in parte. Cu toate acestea, cred ca cele trei moduri principale pe care le-am prezentat constituie o buna generalizare.
Important este sa constientizezi posibilitatea de selectare a zonei de focalizare pentru a sti ce rezultate se pot obtine.
In ziua in care am descoperit ca este posibil sa aleg punctul de focalizare in cadrul cadrului si sa ca aceste setari prezentate mai sus actioneaza diferit, mi s-au deschis noi orizonturi creative interesante. Din acea zi, nu am mai folosit aproape deloc modul de selectare automata a zonei AF, deoarece prefer sa am mai mult control asupra crearii fotografiilor.
Sfatul meu este sa incerci unul dintre primele doua moduri pe care le-am descris si sa faci multe fotografii cu o diafragma larga, mutand din cand in cand punctul de focalizare. In acest fel, poti aprecia diferitele efecte care pot fi obtinute si poti invata mai multe despre posibilele limitari ale sistemului de focalizare automata al aparatului tau foto.
Daca nu am fost clar in a impartasi aceste cunostinte, nu ezita sa ma intrebi mai multe pe grupul privat de Facebook sau sa imi scrii in privat.