Cum sa alegi obiectivul potrivit pentru aparatul tau foto

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Daca decizi sa achizitionezi un aparat foto DSLR sau un aparat foto mirrorless, va trebui sa iei in considerare obiectivele pe care le vei achizitiona pentru a le combina cu corpul aparatului foto.

Desi majoritatea aparatelor foto pot fi achizitionate cu un “kit de lentile”, in cele din urma vei dori sa incepi sa colectionezi propria ta selectie de obiective.

Acest ghid te va ajuta sa decizi care este cel mai bun obiectiv pentru tipul de fotografie pe care o faci si cum sa te asiguri ca faci achizitia corecta.

Obiectivul aparatului foto este una dintre cele mai scumpe, dar si cea mai buna investitie pe care o vei face.

LENTILE APARATELOR DE FOTOGRAFIAT SIMPLIFICATE

Atunci cand ne uitam la obiective, exista atat de multi termeni si abrevieri pe care le putem vedea, incat este bine sa stim ce inseamna toate acestea. Obiectivele aparatelor de fotografiat vin intr-o gama larga de dimensiuni si poate fi dificil sa ne dam seama exact ce dorim sau de ce avem nevoie.

 
CUM FUNCTIONEAZA OBIECTIVUL UNUI APARAT DE FOTOGRAFIAT

Obiectivul se fixeaza in partea din fata a aparatului foto si este utilizat pentru a concentra lumina pe senzorul din interiorul corpului aparatului foto.

Este alcatuit dintr-o serie de placi de sticla care sunt concave (curbate spre interior) si convexe (curbate spre exterior). Aceste placi de sticla indoaie lumina si o refracteaza (focalizeaza) intr-un singur punct focal precis.

 
TIPURI DE OBIECTIVE FOTO

Atunci cand ne uitam la obiectivele pentru aparatele foto DSLR si mirrorless exista doua tipuri de obiective – prime si zoom. Ambele au avantaje si dezavantaje si merita sa le cunosti inainte de a incepe sa te uiti la cele mai mici detalii.

LENTILE DE KIT

Un obiectiv de kit este obiectivul cu care este livrat aparatul foto. De obicei, acestea sunt de 18-55 mm si sunt mult mai bune decat cred multi oameni.

Obiectivele de 18-55 mm sunt obiective bune pentru toate tipurile de fotografii si sunt perfecte pentru a te obisnui cu aparatul foto si cu stilul tau de fotografiere. Obiectivul de 18 mm este un obiectiv cu unghi larg moderat care este bun pentru arhitectura, peisaje si portrete in general.

Extremitatea de 55 mm a gamei de obiective este buna pentru portrete si detalii de prim-plan.

 
LENTILE PRIME

Un obiectiv prime este un obiectiv care este fixat la o singura distanta focala. Aceasta poate fi de 16 mm sau poate fi de 500 mm. Avantajul acestui tip de obiectiv este calitatea imaginilor pe care le poti obtine.

Acestea au mult mai putine parti mobile decat un obiectiv cu zoom si, de multe ori, o apertura mai mare, ceea ce le face utile in mediile cu iluminare slaba.

Mai putine parti mobile inseamna ca obiectivul este mai mic si mai usor decat un obiectiv cu zoom, ceea ce il face perfect pentru fotografia de calatorie.

 

 
LENTILE ZOOM

Un obiectiv cu zoom este perfect atunci cand trebuie sa poti ajusta distanta focala fara a fi nevoie sa schimbi obiectivul. Acest lucru inseamna ca poti fotografia o pasare intr-un copac indepartat si imediat sa deschizi perspectiva pentru a include peisajul din jur.

De exemplu, un obiectiv de 70-200 mm iti va permite sa faci un zoom de la 70 mm la 200 mm. Perfect pentru fotografia de animale salbatice sau de calatorie, in cazul in care este posibil sa nu te poti deplasa pentru a surprinde subiectul sau sa doresti sa arati o serie de perspective.

Avand flexibilitatea unui obiectiv cu zoom este adesea un compromis fata de dimensiunea diafragmei si calitatea generala a imaginii. Trebuie sa te gandesti la tipul de situatii in care vei folosi obiectivul foto si sa decizi ce ti se potriveste mai bine.

 

 
LUCRURI DE CARE TREBUIE SA TII CONT ATUNCI CAND CUMPERI UN OBIECTIV FOTO

Atunci cand cumperi un aparat foto, trebuie sa iei in considerare o serie de factori – distanta focala, dimensiunea diafragmei, tipul de senzor, stabilizarea imaginii si focalizarea. Desi acest lucru vizeaza in primul rand obiectivele prime si cu zoom, consideratiile se extind si la aparatele foto compacte, unde trebuie sa analizezi cu atentie specificatiile.

 
PRINCIPALELE CARACTERISTICI DE CARE TREBUIE SA TII CONT ATUNCI CAND ALEGI UN OBIECTIV FOTO

1.  Obiectiv prime sau zoom
2. Lungimea focala
3. Dimensiunea diafragmei
4. Dimensiunea senzorului
5. Stabilizarea imaginii
6. Focalizare

DISTANTA FOCALA

Distanta focala descrie gradul de marire pe care il poate atinge obiectivul. Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai mare marirea. Pentru a reproduce ceea ce poate vedea ochiul, este necesara o distanta focala cuprinsa intre 35 mm si 50 mm. Sub 35 mm, obiectul pe care il fotografiezi va parea mai indepartat, mai mare de 35 mm obiectul va parea apropiat.

Formatele descrise aici se refera la un format de 35 mm, nu la un format mediu, care este usor diferit.

Obiective macro: O lentila macro este utilizata pentru fotografii de aproape, cunoscute sub numele de fotografii macro. Acestea sunt concepute pentru a realiza fotografii care sunt incredibil de clare atunci cand sunt facute aproape de subiect. Acestea sunt foarte utile pentru fotografiile din natura, oferind detalii incredibile ale creaturilor mici si sunt, de obicei, in gama teleobiectivelor scurte, intre 85 mm si 150 mm.

Unghi foarte larg: Acesta este cuprins intre 8mm si 24mm. acestea sunt uneori numite lentile cu ochi de peste, deoarece distorsioneaza destul de mult imaginea. Acestea sunt foarte utile pentru panorame largi, peisaje urbane si interioare atunci cand calatoresti. Un obiectiv de 24 mm este perfect pentru fotografierea cerului pe timp de noapte.

Unghi larg: Aceste obiective sunt inca destul de largi, oferind o gama mai larga de vedere decat cea observata cu ochiul uman. Acestea variaza de la 24 mm la 35 mm si sunt potrivite pentru o gama larga de fotografii, de la peisaje la portrete de grup.

Obiectiv standard: Un obiectiv standard va reproduce ceea ce poate vedea ochiul in ceea ce priveste perspectiva si unghiul de vedere. Obiectivul standard este cuprins intre 35 mm si 85 mm. Obiectivul Nifty 50 este adesea descris ca fiind cel mai bun obiectiv universal, deoarece este o alegere buna in majoritatea situatiilor.

Teleobiectiv scurt: Un teleobiectiv scurt variaza intre 85 mm si 135 mm. Aceasta este o alegere buna pentru portrete, deoarece ofera cea mai realista perspectiva a subiectului tau. Unul dintre cele mai bune obiective macro este cel de 100mm, care se incadreaza in aceasta categorie. Acesta iti permite sa surprinzi detalii in timp ce stai la o distanta buna de subiect, lucru esential atunci cand fotografiezi animale salbatice.

Teleobiectiv: Acest obiectiv este mai mare decat teleobiectivul scurt si are o distanta focala de la 100mm pana la aproximativ 800mm. Acestea sunt perfecte pentru a captura animalele salbatice fara a le deranja, dar sunt adesea mari si grele.

Super teleobiectiv: Super teleobiectivele sunt dincolo de raza de actiune a majoritatii fotografilor amatori. Acestea sunt utilizate de obicei de fotografii profesionisti de animale salbatice si de sport. Obiectivele variaza de la 800 mm la 2000 mm. Cu aceasta distanta focala, obiectivele sunt voluminoase si scumpe.

APERTURA

Diafragma determina cantitatea de lumina care trece prin obiectiv si ajunge la senzor. Deschiderea diafragmei o numim apertura si este dimensiunea ansamblului care lasa lumina sa ajunga pe senzorul aparatului foto.

Apertura este identificata prin numarul “f” al obiectivului. Cu cat numarul este mai mic, cu atat diafragma este mai larga. Acest lucru va controla adancimea campului si va ajuta la compozitie.

Daca lucrezi in conditii de lumina slaba sau daca vrei sa fotografiezi cerul de noapte, cel mai bine este sa alegi un obiectiv cu o diafragma mai mare (numar f mic).

O diafragma mai mare iti permite, de asemenea, sa folosesti o viteza mai mare a obturatorului, astfel incat sa poti fotografia obiecte in miscare rapida sau in conditii de lumina slaba fara a avea nevoie de un trepied.

O diafragma mai larga va permite, de asemenea, sa obtii un bokeh frumos sau un fundal moale si nefocalizat.

DIMENSIUNEA SENZORULUI

Cele mai multe obiective foto sunt concepute pentru a se potrivi unui anumit aparat foto sau tip de aparat foto. Acest lucru va fi determinat de dimensiunea senzorului. Acestea se impart in doua categorii principale atunci cand analizam obiectivele – full frame si crop.

Trebuie sa verifici daca obiectivul pe care il cumperi este potrivit pentru corpul aparatului tau foto. Acest lucru va fi identificat in mod clar in specificatiile aparatului foto, iar unii producatori realizeaza o gama de obiective pentru fiecare tip de senzor.

Inainte de a cumpara un obiectiv, trebuie sa stii care este factorul de crop al aparatului tau foto. Acesta va fi, din nou, indicat in mod clar in specificatiile aparatului foto. Aparatele foto full-frame nu au factor de crop. Cei mai multi senzori APS-C au un factor de crop de aproximativ 1,5 ori.

Acest lucru este important de stiut, deoarece un obiectiv de 50 mm pe o camera cu un factor de crop de 1,5 ori va avea o distanta focala efectiva de 75 mm, ceea ce inseamna ca unghiul de vizualizare este redus. Acest lucru este util daca doresti sa fotografiezi animale salbatice de la distanta, dar nu atat de bun daca vrei sa fotografiezi un peisaj vast.

STABILIZAREA IMAGINII

Atunci cand tii in mana aparatul foto sau il folosesti in conditii de lumina slaba, claritatea imaginii poate deveni o problema. Aceasta functie va reduce neclaritatea din imaginile tale si este standard la majoritatea obiectivelor mai noi (dar nu la toate).

Pentru a verifica daca obiectivul la care te uiti are stabilizare a imaginii, cauta IS la Canon, VR la Nikon, OS la Sigma si VC la obiectivele Tamron.

Pentru a activa stabilizarea imaginii, majoritatea obiectivelor au un comutator pe corpul obiectivului. Daca obiectivul este montat pe un trepied, va trebui sa dezactivezi stabilizarea imaginii.

FOCALIZARE


Autofocalizarea se regaseste pe aproape toate obiectivele, desi exista unele, cum ar fi obiectivul Samyung de 24 mm, care nu are autofocalizare.

Este posibil sa se treaca de la autofocalizare la focalizare manuala atunci cand este necesar, printr-un mic comutator in corpul obiectivului.

Autofocalizarea de pe obiectiv va functiona impreuna cu modurile de autofocalizare care sunt disponibile in corpul aparatului foto.

CUM SA ALEGI OBIECTIVUL POTRIVIT PENTRU APARATUL FOTO

Primul pas este sa te gandesti la tipul de fotografie pe care il vei face.

Adreseaza-ti urmatoarele intrebari:

Pentru ce vei folosi obiectivul?
Ai nevoie de un obiectiv cu zoom si stabilizare a imaginii?
Poate fi mai potrivit un obiectiv mic, cu o diafragma mai mare?

PRINCIPALELE DECIZII LA CUMPARAREA UNUI OBIECTIV FOTO
  • Costul – Obiectivele nu sunt ieftine, iar preturile cresc rapid. Stabileste un buget si cauta obiectivul cel mai potrivit si versatil in limitele bugetului tau
  • Dimensiune si greutate – Atunci cand alegi obiectivul, ia in considerare dimensiunea si greutatea. Nu are rost sa alegi un obiectiv cu zoom daca este prea greu de transportat sau de utilizat.
  • Caracteristici – Exista atat de multe caracteristici disponibile pe obiective incat trebuie sa faci o lista cu ceea ce este important pentru tine si ceea ce este esential. Acest lucru va fi posibil numai dupa ce iti vei da seama pentru ce vei folosi aparatul foto.
  • Compatibilitate – Nu toate obiectivele functioneaza pe toate aparatele foto. Chiar si in cadrul aceleiasi marci, trebuie sa verifici compatibilitatea obiectivului cu corpul aparatului foto. este posibil sa fie nevoie sa achizitionezi un adaptor daca folosesti un obiectiv diferit, dar tine cont de faptul ca acesta poate modifica dimensiunea diafragmei celei mai mari sau nu permite functionarea corecta a functiilor automate.
SUGESTII DE OBIECTIVE

Exista atat de multe optiuni, incat va trebui sa folosesti acest ghid si sa stabilesti ce iti doresti, dar, ca un ghid general, iata cateva sugestii.

Obiectiv pentru fotografia de calatorie: Pentru fotografia de calatorie, exista doua optiuni, un obiectiv general si un obiectiv prime. Pentru majoritatea calatorilor, obiectivul de kit care vine cu aparatul foto este un obiectiv ideal pentru plimbare. Acestea sunt mici si discrete, dar de obicei au un zoom pentru a oferi optiuni. Celalalt obiectiv pentru calatorii pe care l-as sugera este un obiectiv prime de 50 mm f/1,8. Acesta este mic atunci cand este atasat la corpul aparatului foto, dar are o diafragma larga care iti permite sa fotografiezi in majoritatea conditiilor de lumina.

Obiectiv pentru fotografia de peisaj: Un obiectiv prime cu unghi larg functioneaza cel mai bine pentru acest tip de fotografie. Un obiectiv prime de 35 mm ar functiona bine, desi orice obiectiv de la 10 mm la 35 mm ar fi potrivit.

Obiectiv pentru fotografia de portret: Un obiectiv prime intre 70 mm si 120 mm este ideal pentru fotografia de portret. Acest lucru inseamna ca poti face fotografii fara a fi nevoit sa te afli deasupra subiectului tau. Alege un obiectiv cu o diafragma larga intre f/1,2 si f/2,8, astfel incat sa poti controla adancimea de camp si bokeh-ul.

Obiectiv pentru fotografierea vietii salbatice: Fotografierea vietii salbatice si a naturii va necesita un obiectiv mai lung. Acesta iti permite sa fotografiezi animalele fara a le perturba habitatul sau comportamentul natural. Obiectivul ideal si preferatul meu este obiectivul cu zoom de la 100 mm la 400 mm. Acesta ofera posibilitatea de a fotografia diverse compozitii fara a fi nevoit sa deranjezi subiectul sau sa te deplasezi prea mult.

DE UNDE SA CUMPERI OBIECTIVE FOTO

Desi este tentant sa cumperi un obiectiv frumos si ieftin pe eBay sau pe retelele de socializare, daca nu cunosti vanzatorul, acest lucru este un adevarat camp minat. Obiectivele sunt piese delicate si, desi pot parea perfecte la prima inspectie, orice defecte pot deveni evidente atunci cand este prea tarziu pentru a obtine o rambursare.

Daca achizitionezi obiectivul de pe eBay sau de pe retelele de socializare, asigura-te ca verifici daca exista zgarieturi si lovituri care spun povestea trecutului sau. De asemenea, va trebui sa verifici daca nu exista mucegai si praf in interiorul obiectivului, care se pot acumula in timp si, in cele din urma, pot afecta calitatea imaginii. In cele din urma, verifica daca nu exista piese slabite si daca lamelele diafragmei se misca corect si liber.

Iti recomand sa cumperi obiective fie de la un producator, cum ar fi Canon, Nikon, Sigma, fie de la un magazin sau de la un vanzator online cu o buna reputatie si cu o politica clara de rambursare si asistenta.

Online, cele mai bune optiuni sunt F64 si olx pentru Romania, Amazon, eBay pentru extern, sau site-urile specifice zonei in care tu locuiesti. Eu am folosit toti acesti furnizori si am fost foarte multumit de serviciile oferite.

Vrei sa inveti mai multe despre fotografie? Te invit sa citesti pagina de prezentare a programului meu de Fotografie Masterclass si sa iti programezi o intalnire cu mine pentru a discuta mai multe despre nevoile tale cand vine vorba de folosirea aparatului foto in modul manual dar si in general despre fotografie. Click aici si programeaza o intalnire!

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL