Sa cunoastem modurile de autofocus pentru a evita fotografiile neclare

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Inainte de a cunoaste lumea SLR-urilor, faceam fotografii neclare sau in care punctul de focalizare era gresit si nu intelegeam deloc de ce.

Principala problema era ca alegerea modului de focalizare era lasata complet la latitudinea aparatului foto. Din pacate, un aparat foto nu este suficient de inteligent pentru a ghici intotdeauna cea mai buna strategie de focalizare. Prin urmare, in anumite ocazii, se poate intampla sa nu fim de acord cu rezultatul oferit de aparat.

Atunci cand utilizam focalizarea automata, algoritmii de focalizare interpreteaza scena incadrata si evalueaza mai multe aspecte pentru a determina ce punct ar trebui sa fie focalizat.

Fara a intra in detaliile acestor algoritmi, putem spune ca exista trei elemente care ii influenteaza cel mai mult:

  • intensitatea luminii
  • contrastul
  • miscarea subiectului sau a aparatului foto

 

Prin urmare, este usor de imaginat ca, in unele situatii, algoritmii pot fi indusi in eroare.

De exemplu, daca fotografiem o persoana in umbra pe un fundal luminos, este posibil ca fundalul sa fie focalizat, iar persoana sa fie defocalizata.

Sau, daca fotografiem un subiect nemiscat, iar obiectele din fundal se misca, acestea ar putea fi focalizate in detrimentul subiectului.

Din fericire, aparatele foto SLR si bridge ne ofera mai mult control asupra modului de focalizare. Acestea ofera, de asemenea, asa-numitele sisteme de focalizare automata “multipunct”, care permit fotografului sa selecteze punctul de focalizare cu ajutorul selectorului aflat pe partea din spate a aparatului.

Aparatele foto mai ieftine au o duzina de puncte de focalizare, in timp ce aparatele foto profesionale mai scumpe pot selecta din aproximativ cincizeci de puncte diferite+. Daca vrei sa inveti cum sa fotografiezi cu mai multa constientizare, trebuie sa fii familiarizat cu modul in care functioneaza diferitele moduri de focalizare automata si cand sa le folosesti.

Mod unic

La aparatele foto Nikon, acest mod se numeste AF-S, iar la Canon One Shot.

In acest mod, fotograful alege punctul de focalizare dintre cele disponibile. Odata ce butonul de declansare este apasat pana la jumatate (asa cum am vazut in articolul in care explicam cum sa evitam fotografiile neclare), focalizarea este blocata. Dar daca subiectul incadrat se misca, va fi necesara o noua focalizare. Acesta este modul care ii permite fotografului mai mult control, fara a-i oferi insa niciun ajutor.

Cand sa il utilizezi: Acest mod este recomandat ori de cate ori fotografiezi subiecte statice: natura statica, portrete, peisaje etc. In aceste cazuri, riscul ca subiectul sa se miste este practic nul, iar posibilitatea de a controla cu precizie punctul de focalizare poate fi indispensabila pentru a realiza o fotografie corecta (asa cum am vazut, de exemplu, in articolul despre sfaturi pentru portrete). In schimb, daca subiectul (sau subiectii) se misca, utilizarea acestui mod risca sa rateze cateva oportunitati de fotografiere.

Mod continuu

La Nikon, acest mod este denumit AF-C. La Canon, este denumit AI Servo.

Acesta iti permite sa selectezi pe ce punct, dintre cele disponibile, sa focalizezi, dar poate corecta focalizarea daca subiectul sau fotograful se misca. Apoi, dupa ce am apasat butonul declansator pana la jumatate, pana la fotografiere, aparatul foto poate interveni pentru a refocaliza, adaptandu-se la schimbarile din scena.

Cand sa il utilizezi: Acest mod este util atunci cand incadrezi subiecti in miscare, cum ar fi animale, copii, sportivi. Folosind acest mod, vom putea schimba incadrarea pentru a mentine punctul de focalizare pe subiectul ales, iar aparatul foto va continua sa focalizeze pana cand apasam butonul declansatorului pana la capat.

Mod automat

In cazul aparatelor foto Nikon, acest mod se numeste AF-A, in timp ce in cazul aparatelor foto Canon se numeste AI Focus.

Acesta este modul pe care probabil il vom gasi setat prima data cand pornim aparatul foto, deci cel pe care il vom folosi in primele noastre fotografii. Acesta decide automat care dintre cele doua moduri anterioare sa fie folosit: daca subiectul este stationar, modul cu un singur punct, daca subiectul este in miscare, modul continuu.

Cand sa il utilizezi: Modul automat nu este doar pentru incepatori. Datorita eficientei algoritmilor interni ai aparatului foto, in majoritatea cazurilor face alegerea corecta. Se poate intampla, totusi, sa ne aflam in situatii in care modul automat da gres si obtinem rezultate nedorite. In acest caz, sa luam in considerare la care dintre cele doua moduri sa apelam.

Concluzii

In majoritatea situatiilor putem folosi in siguranta modul automat. Cu toate acestea, avem grija sa pozitionam cu atentie punctul de focalizare din cele disponibile.

Te-a ajutat acest articol sa intelegi mecanismul de focalizare? Mai ai alte indoieli in legatura cu acesta? Scrie-mi pe grupul nostru privat de facebook.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL