Intr-un articol anterior, am explicat pe larg modul de functionare si de utilizare a modurilor de fotografiere automata.
Caracteristica comuna a acestora este ca, indiferent de utilizarea recomandata, niciunul dintre ele nu iti ofera posibilitatea de a interveni in setarile aparatului foto, pentru a modifica eventual aspectul final al fotografiei.
Iti spun ca, pe DSLR-ul meu, modurile automate au devenit in scurt timp total de prisos. Au devenit astfel de indata ce am invatat ce este triunghiul de expunere si care sunt modurile de fotografiere folosite pentru a-i controla parametrii.
Ma refer la modurile neautomate (de dragul de a fi pisalog: nu le pot numi moduri manuale, deoarece sunt de fapt trei moduri semiautomate si un mod complet manual). Acestea sunt modurile indicate prin abrevierile P, S (sau Tv), A (sau Av) si M de pe selectorul de moduri al aparatului nostru foto.
Din pacate, aparatele foto digitale compacte nu ofera acces la aceste moduri de fotografiere.
Ceea ce vei gasi in acest articol se aplica doar la aparatele foto digitale SLR sau bridge (cele mai avansate aparate foto digitale non-reflex). Daca, prin urmare, nu detii un SLR digital, nu poti aplica ceea ce este scris.
Dar nu pleca, acestea sunt lucruri care iti vor fi de folos atunci cand iti vei cumpara un aparat foto de clasa superioara.
Modul program (P)
Modul program este un fel de mod automat imbunatatit. Mai exact, un mod automat fara blit care ofera posibilitatea de a interveni asupra anumitor parametri ai fotografiei care, anterior, erau gestionati complet automat.
Parametrii accesibili in modul program depind de modelul aparatului foto. In general, se poate actiona asupra ISO si a balansului de alb, dar in multe cazuri se poate modifica si diafragma.
Cand sa il utilizezi: Este adesea recomandat pentru:
- o tranzitie “blanda” de la modurile automate,
- fotografia de calatorie, care implica adesea situatii in care nu ai timp sa setezi manual mai multi parametri, dar in care doresti sa pastrezi capacitatea de a modifica parametrii individuali, dupa cum este necesar.
Modul prioritate de timp (S sau Tv)
Acesta este modul care iti permite sa modifici timpul de expunere in timp ce aparatul foto calculeaza automat diafragma si ISO pe baza triunghiului de expunere.
Cand sa il utilizezi: Evident, este folosit atunci cand suntem interesati doar de modificarea timpului de expunere intr-o fotografie.
Din punctul meu de vedere, cele mai frecvente situatii in care are sens sa folosim acest mod de fotografiere sunt:
- evenimente sportive sau alte situatii similare in care dorim ca timpul de expunere sa fie foarte scurt,
- circumstante in care lumina este slaba si in care, pentru a evita fotografiile neclare, vrem sa ne asiguram ca viteza obturatorului este suficient de mica (vezi articolul despre cum sa eviti fotografiile neclare).
Modul prioritate diafragma (A sau Av)
Similar cu cel precedent, acest mod de fotografiere iti permite sa schimbi diafragma in timp ce aparatul foto modifica automat timpul de expunere si ISO.
Cand sa il utilizezi: Ori de cate ori vrei sa ai control total asupra adancimii de camp din fotografiile tale.
Acesta este, fara indoiala, modul pe care il folosesc cel mai mult, deoarece profunzimea campului este, pentru multi, unul dintre cele mai importante instrumente expresive in fotografie. Modul A este, de asemenea, util in cazurile in care dorim ca aparatul foto sa primeasca cantitatea maxima de lumina posibila prin cresterea diafragmei la maxim.
Elemente comune in modurile de fotografiere semiautomate
Ultimele doua moduri despre care am discutat sunt unite prin faptul ca in ele un singur parametru, dintre cei care fac parte din triunghiul de expunere, este controlat de catre fotograf, in timp ce parametrii ceilalti sunt calculati automat de catre aparat.
Acest singur parametru poate fi modificat pe toate aparatele foto digitale SLR prin rotirea unei rotite aflate pe spatele aparatului, in fata butonului de declansare. La aparatele foto bridge, depinde de model.
Pentru a fi mai precis, folosind aceste moduri de fotografiere, fotograful are intotdeauna optiunea de a decide daca ISO este automat sau de a-l fixa la o anumita valoare. In acest caz, aparatul foto va calcula pur si simplu parametrul de expunere, care nu se afla in mainile fotografului.
Modul Manual
Fotografii adevarati, cei cu superputeri, folosesc intotdeauna doar modul manual. Exagerez putin, dar este adevarat ca fotografii profesionisti, in special cei mai consacrati, recurg aproape exclusiv la acest mod de fotografiere.
Acesta permite fotografului sa seteze orice parametru al aparatului foto si astfel sa aiba control total asupra tuturor caracteristicilor fotografiei.
Este, dupa cum se poate ghici, cel mai dificil de utilizat mod, necesitand o practica profunda si constienta cu modurile anterioare. Exista, de asemenea, unele situatii in care va fi practic inevitabil sa il utilizezi, cum ar fi expunerile foarte lungi necesare in fotografia nocturna.
Obiectivul fiecarui fotograf trebuie sa fie acela de a deveni capabil sa stie, cu fiecare ocazie, cum sa foloseasca modul manual pentru a obtine fotografia dorita. Fotografii cu adevarat capabili sunt, in general, capabili sa ghiceasca ce setari sa foloseasca in modul manual in momentul in care observa o scena si conditiile de iluminare ale acesteia.
Concluzii
Acest articol, impreuna cu articolul despre modurile de fotografiere automata, constituie o examinare a modurilor de fotografiere disponibile pe aparatele foto digitale.
Dupa parerea mea, traseul oricarei persoane care doreste sa devina un bun fotograf trebuie sa inceapa cu o scurta perioada introductiva in care sunt utilizate modurile automate, apoi sa treaca la o utilizare atenta si constienta a modurilor P, S si A, care poate dura mult timp, si sa se incheie cu o cunoastere experta a tuturor parametrilor care trebuie ajustati pentru a putea utiliza eficient modul manual.
Ca intotdeauna, daca am lasat vreun dubiu nerezolvat, nu ezita sa imi scrii pe grupul nostru privat de facebook.
Distractie placuta la fotografiere!