Fiecare aparat foto digital are in partea superioara un selector circular care poate fi rotit pentru a alege intre diferitele moduri de fotografiere.
In cazul aparatelor foto digitale SLR, modurile de fotografiere pot fi impartite in doua categorii: in prima gasim o serie de moduri care optimizeaza setarile intr-un mod complet automat; in cea de-a doua gasim patru moduri care permit fotografului sa detina controlul asupra setarilor, sau asupra unora dintre ele.
In general, toate aparatele foto digitale compacte sunt echipate cu moduri apartinand primei categorii, dar numai cele de varf (asa-numitele aparate foto “bridge”) dispun de moduri apartinand celei de-a doua categorii.
Daca esti un fotograf incepator, probabil ca nu ai cunostintele necesare pentru a utiliza in mod eficient modurile neautomate. Prin urmare, este util, dar si inevitabil, sa folosesti initial modurile apartinand primei categorii.
Cu toate acestea, scopul este sa treci cat mai curand posibil la modurile neautomate, care iti permit sa iti exerciti mai bine creativitatea.
In aceasta postare vreau sa ma concentrez asupra modurilor automate care pot fi gasite in majoritatea aparatelor foto. Anticipez ca unele diferente in ceea ce priveste simbolurile si nomenclatura pot depinde de marca si model.
MOD AUTOMAT
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Auto.png)
Aparatul foto controleaza toate setarile, inclusiv blitul. Fotograful alege pur si simplu cadrul si realizeaza fotografia.
Cand sa il utilizezi: in perioada primelor fotografii, cand inca trebuie sa te obisnuiesti cu functiile de baza ale aparatului foto. Incearca sa renunti la el cat mai curand posibil.
MODUL AUTOMAT FARA BLIT
Este identic cu modul anterior, cu exceptia faptului ca blitul este intotdeauna inchis.
Cand sa il utilizezi: Exista multe situatii in care poti face fotografii interesante, dar utilizarea blitului este interzisa sau nerecomandata. De exemplu, in interiorul anumitor muzee sau monumente, uneori chiar si la concerte si meciuri.
MODUL PORTRET
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Portrait.png)
In cazul in care subiectul incadrat este departe de fundal, aparatul foto incearca sa obtina un fundal neclar pentru a izola mai bine subiectul. In functie de modelul de aparat foto, culorile sunt, de asemenea, modificate pentru a asigura tonuri de piele mai moi.
Cand sa il utilizezi: Ori de cate ori doresti sa realizezi un portret, de preferinta prin crearea unei anumite distante intre subiectul din prim-plan si obiectele din fundal.
MODUL PEISAJ
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Landscape.png)
Acesta iti permite sa faci fotografii in care toate elementele incadrate sunt focalizate, chiar si cele mai indepartate.
Cand sa il utilizezi: Atunci cand vrei sa faci fotografii de peisaj, de preferinta in timpul zilei. Daca folosesti acest mod de fotografiere in conditii de lumina slaba, este bine sa folosesti si un trepied, care te va ajuta sa sustii aparatul foto.
MODUL MACRO
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Macro.png)
Similar cu modul portret. In functie de modelul de aparat foto, verifica, de asemenea, setarile de culoare pentru a fi sigur ca culorile obiectelor incadrate sunt vii.
Cand sa il utilizezi: Cand doresti sa fotografiezi obiecte mici sau foarte mici, cum ar fi flori sau insecte.
MOD SPORT
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Speed.png)
Aparatul foto reduce viteza obturatorului cat mai mult posibil pentru a ingheta actiunea rapida a unui eveniment sportiv. Blitul este dezactivat.
Cand sa il utilizezi: Evident, atunci cand fotografiezi evenimente sportive, dar poate fi util si pentru a fotografia orice subiect care se misca rapid, cum ar fi copiii.
MOD Portret/peisaj de noapte
![](https://www.bogdandodan.ro/wp-content/uploads/2023/06/ModeDial-Night.png)
Aparatul foto mareste timpul de expunere pentru a capta mai multa lumina, deoarece scena incadrata este probabil slab luminata.
Cand sa il utilizezi: Vei gasi aceasta functie utila atat pentru fotografii in aer liber (seara sau noaptea), cat si pentru fotografii in medii interioare slab iluminate.
Producatorii de aparate foto digitale isi permit adesea sa ofere un numar din ce in ce mai mare de moduri automate potrivite pentru diverse ocazii. Lista de mai sus le descrie pe cele comune mai mult sau mai putin tuturor modelelor. Cu un minim de creativitate este posibil sa le adaptezi la situatii diferite, dar in unele privinte similare cu cele pentru care au fost proiectate in mod explicit.
Pentru a exersa modurile automate de fotografiere si pentru a te obisnui cu rezultatele la care acestea conduc, poti incerca cateva exercitii:
- in fiecare situatie, inainte de a fotografia, gandeste-te cu atentie la ce mod sa utilizezi, in functie de subiectul care urmeaza sa fie fotografiat, de conditiile de lumina si asa mai departe,
- fa mai multe fotografii ale aceluiasi subiect folosind diferite moduri de fotografiere si apoi analizeaza (eventual pe ecranul calculatorului, cel de pe aparat fiind probabil prea mic pentru acest scop) diferentele dintre diferitele fotografii.
Intr-o postare viitoare voi aborda modurile care, in opinia mea (si nu numai a mea), sunt cele mai interesante: modurile manuale.
Daca continutul nu iti este clar, nu ezita sa-mi ceri mai multe informatii pe grupul nostru privat de facebook.