Importanta diafragmei in fotografie

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Am ajuns la alta parte fundamentala a fotografiei.

Daca ai urmat cursul gratuit de fotografie ai aflat, sau poate stiai deja ca diafragma si apertura au un rol important in reusita unei fotografii.

Terminologia anglo-americana foloseste termenul “aperture” care deriva din latinescul “apertus” (gaura, orificiu). Pe de alta parte, in fotografia romaneasca se foloseste mai des termenul de “diafragma”. Constat ca se face deseori confuzie intre cei doi termeni: apertura si diafragma.

Tine minte ca nu este acelasi lucru!

Diafragma este partea mecanica a obiectivului si controleaza cantitatea de lumina captata care va fi directionata spre senzorul aparatului.

Ea este construita din lamele sub forma unui iris care permit trecerea unei cantitati din ce in ce mai mici de lumina, pe masura ce diafragma se inchide.

Apertura este fundamentala in fotografie si reprezinta dimensiunea orificiului care permite trecerea luminii spre senzorul aparatului.

Este unul dintre cei trei parametri care alcatuiesc triunghiul de expunere.

Aceasta deschidere este situata in obiectiv si este controlata prin intermediul unui inel de pe obiectiv, sau din setarile aparatului.

Ce este deschiderea diafragmei in fotografie?

Mai jos poti vedea o reprezentare a diafragmei la diferite deschideri.

Important: hai sa vedem cateva aspecte tehnice care ar putea fi plictisitoare, dar este important sa le intelegi. Chiar daca aceste concepte par complexe, adevarul este ca odata ce le intelegi va fi usor sa le stapanesti. In paragraful urmator, tratam subiectul intr-un mod mai putin tehnic, pentru a simplifica invatarea.

Apertura este calculata folosind o anumita unitate de masura pe care ai citit-o probabil pe lentile sau pe ambalajul lor si este indicata de litera „f” urmata de un numar (sau de „f” urmata de bara si un numar).

In imaginea de mai sus poti corela numarul F, cu deschiderea diafragmei.

De exemplu, poti avea o apertura de f2.8 sau f8 sau f16. Lucrul fundamental de retinut este faptul ca valorile mai mici corespund unei deschideri mai mari. Exista motive tehnice in spatele acestei corespondente inverse, dar nu voi discuta despre ele acum. Poti gasi o descriere detaliata pe wikipedia.

Valorile de apertura posibile sunt distribuite de-a lungul unei scari care urmeaza o progresie geometrica: f1, f1.4, f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16, f22, f32, f45, f64.

Sunt numite in mai multe feluri, numerele f sau f/stop (numite si simplu stop, sunt clasicii stop, in fotografie) sau diafragme. Scara de mai sus include f/stop intregi.

Coborand scara (adica marind apertura), la fiecare oprire, cantitatea de lumina care intra in obiectiv este dublata.

Aparatele foto digitale aflate in prezent pe piata, care ofera posibilitatea de a controla apertura, iti permit sa selectezi si tertii de f/stop.

Pentru a le cunoaste valoarea, pur si simplu imparti spatiul intre doua intregi f/stop in trei parti egale. De exemplu, intre f2.8 si f4 avem f3.2 si f3.5.

Destul cu partea tehnica! Sa vedem care sunt efectele posibilelor valori ale aperturii asupra fotografiilor noastre.

Asadar, sa intelegem de ce este deschiderea diafragmei importanta si cum afecteaza un instrument artistic fundamental, si anume: profunzimea de camp.

Cu ce te ajuta deschiderea diafragma?

Dupa cum am mentionat deja, deschiderea diafragmei in fotografie este unul dintre parametrii fundamentali pentru obtinerea unei fotografii expuse corect. Totul se rezuma la lumina.

Pentru a captura o imagine, senzorul camerei trebuie sa fie lovit de o anumita cantitate de lumina care vine din exterior. Totusi, aceasta cantitate de lumina trebuie sa fie ponderata, altfel vei avea fotografii prea intunecate sau prea deschise (si aici ne referim la discursul expozitiei).

Putem regla lumina si prin schimbarea ISO, dar este absolut necesar sa o administram prin deschiderea diafragmei. Hai sa vedem de ce.

Dupa cum ai inteles deja, o diafragma deschisa sau inchisa, gestioneaza cantitatea de lumina care ajunge la senzorul aparatului.

Asadar, daca exista o lumina foarte intensa, poti decide sa lasi sa treaca mai putina lumina prin inchiderea diafragmei (marirea numarului f) si daca exista o lumina putin intensa (medii intunecate), atunci decizi sa o lasi sa treaca complet deschizand diafragma (scazi numarul f).

Imagineaza-ti obloanele rulante la o casa, cu cat sunt mai deschise – cu atat intra mai multa lumina, cu cat sunt mai inchise – cu atat intra mai putina lumina.

Poti sa nu folosesti diafragma?

Daca ai citit celalalt articol despre triunghiul de expunere, sau ai o experienta minima, ai putea spune: „Dar daca reglez viteza obturatorului(timpul de expunere), sau ISO? Pot gestiona lumina chiar si fara a folosi apertura!”

Ideea este ca exista o limita fizica de care nu poti scapa: lentila in sine este o diafragma (o gaura prin care trece lumina). Lumina care trece prin diafragma este lumina reala, ISO-ul gestioneaza sensibilitatea la lumina (amplifica sau dezamplifica lumina reala care ajunge pe senzorul aparatului), prelungind viteza obturatorului risti sa nu obtii  fotografii care surprind momentul precis, pe scurt, sa stii cum sa gestionezi deschiderea diafragmei este fundamental in fotografie.

Dar mai ales, fara gestionarea diafragmei, ai exclude una dintre cele mai importante parti ale fotografiei: profunzimea de camp.

Apertura, Diafragma, Fotografia si Adancimea de camp

Dintre toate aspectele unei fotografii pe care apertura o afecteaza, adancimea campului este dupa parerea mea cea mai importanta.

Mai simplu spus, adancimea campului indica cat de mult din fotografie este in focus.

Pentru a fi mai clar, hai sa vedem aceste doua exemple: un peisaj si o fotografie in prim plan a unei farfurii de cous cous.

In peisajul de mai sus adancimea campului este foarte mare. De fapt, toate elementele scenei, de la prim-plan la fundal, sunt perfect in centrul atentiei. In acest caz, apertura este foarte mica, adica f/stop este o valoare ridicata. Mai precis, in acest exemplu particular, deschiderea este egala cu f22.

In fotografia cu mancare insa, vezi un fundal placut estompat, care ajuta la izolarea subiectului. Dupa cum probabil ai ghicit, in acest caz, deschiderea este foarte larga, adica f/stop este o valoare scazuta. In fotografia de exemplu, deschiderea este egala cu f2.2.

Cum sa gestionezi adancimea de camp folosind apertura?

Portiunea imaginii care va fi focalizata depinde atat de deschiderea diafragmei, cat si de distanta dintre fotograf si subiectul focalizat si cea dintre subiect si fundal.

Retine:

  • F/stopurile mai mici decat f/8, sunt cele care servesc la izolarea subiectilor deoarece permit sa estompeze chiar si portiuni foarte mari ale imaginii (in special de la f/2.8 in jos)

 

  • F/stopurile f/8 si f/11 corespund unor deschideri generice, sa spunem multifunctionale, pentru a fi utilizate atunci cand nu este important sa izolam un singur subiect sau dimpotriva, sa avem scena complet in focus

 

  • F/stop mai mare decat f/11 se utilizeaza atunci cand cu fotografia pe care o facem dorim sa spunem o poveste, care va avea un inceput, cuprins si un sfarsit; un prim plan, un plan secund si un fundal, si ne dorim ca toate cele trei sa fie perfect in focus

 

Ma voi opri aici, pentru ca s-ar putea spune multe alte lucruri despre diafragma si apertura, dar cred ca aceste elemente de baza iti permit deja sa experimentezi un control decisiv superior asupra aspectului final al fotografiilor tale.

De retinut

Cresterea profunzimii campului

Pentru a fi clara o parte mai mare din fotografie – de exemplu pentru peisaje – selecteaza o treapta mai mare (f11 sau f22).

Reducerea profunzimii campului

Pentru a limita proportia obiectelor clare din imagine – de exemplu, in cazul portretelor – selecteaza o treapta mai mica (f2 sau f4).

Un exercitiu excelent pe care il poti face pentru a te obisnui cu gestionarea aperturii este sa selectezi modul de fotografiere cu prioritate apertura pe camera (marcat cu majuscule „A” sau „Av”) si sa incerci sa fotografiezi acelasi subiect folosind aperturi diferite si incercand pentru fiecare apertura numeroase distante posibile intre tine si subiect si intre subiect si fundal.

Si mai bine daca ai un obiectiv care iti permite deschideri destul de mari, adica f/2.8 sau mai mari.

Concluzii

In calatoria mea catre descoperirea fotografiei, cand am inteles lucrurile scrise despre diafragma si apertura, a fost un pas crucial spre un control mai mare asupra fotografiilor. Sper ca acelasi lucru este valabil si pentru tine.

Propun si o tema finala pe care sa o postezi pe grupul de Facebook pentru a o discuta. Fa exercitiul prezentat mai sus si posteaza rezultatele tale pe grupul de facebook precizand in descriere ce setari ai folosit. 

Daca nu am fost clar in a impartasi aceste cunostinte, nu ezita sa ma intrebi mai multe pe grupul privat de Facebook.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL