Nu stiu ce parere ai tu, dar eu sunt adesea fascinat sau interesat in mod instinctiv atunci cand privesc o fotografie.
Uneori, subiectul fotografiat este cel care starneste interesul, fara echivoc. Dar exista multe alte elemente care fac ca o fotografie sa fie frumoasa, interesanta, artistica etc.
In fotografie exista mai multe reguli care, atunci cand sunt aplicate, pot starni reactii deosebite privitorului. Una dintre regulile de baza ale compozitiei in fotografie, si una dintre cele mai frecvent intalnite, este regula treimilor.
Este o regula foarte simpla care poate face imediat fotografiile tale mai interesante, mai dinamice si, in acelasi timp, mai armonioase.
Pentru a aplica regula treimilor, este necesar sa imparti in mod ideal cadrul in noua cadre prin trasarea a doua linii verticale si doua linii orizontale echidistante una fata de cealalta si fata de marginile imaginii.
In acel moment, principalele puncte de forta din fotografie ar trebui sa fie pozitionate de-a lungul liniilor sau, si mai bine, la intersectiile acestora.
Aceasta regula deriva din faptul ca, instinctiv, ochiul uman se concentreaza asupra punctelor identificate cu precizie de intersectiile liniilor.
Exemple de aplicare
In functie de subiectul pe care il fotografiezi, regula treimilor se aplica diferit. Sa luam in considerare cateva exemple.
Peisaje
Atunci cand fotografiezi un peisaj, poti alinia orizontul cu una dintre cele doua linii orizontale. Astfel, obtii o fotografie compusa din doua treimi de cer si o treime de pamant (sau de apa, de altfel) sau o fotografie compusa dintr-o treime de cer si doua treimi de pamant.
Prin urmare, ai grija sa acorzi mai multa importanta celei dintre cele doua (cer sau pamant) care este mai interesanta: de exemplu, nu doresti ca un cer monocromatic fara nori sa ocupe doua treimi din peisajul tau.
Daca includem Soarele in fotografia noastra, incercam apoi sa il plasam intr-unul dintre punctele de intersectie. Acelasi lucru este valabil si pentru Luna in fotografiile de noapte sau pentru obiectele dintr-un peisaj asupra carora dorim sa ne concentram atentia, cum ar fi un copac solitar.
Portrete
In general, atunci cand fotografiezi un portret, trebuie sa te asiguri ca ochii subiectului se afla intr-unul din punctele de intersectie.
Acest lucru se aplica nu numai atunci cand subiectul este uman, ci si atunci cand putem surprinde, de exemplu, prim-planul unei insecte sau al unui alt animal.
In cazul in care portretul este de lungime intreaga, poate fi interesant sa il fotografiem tinand aparatul de fotografiat orizontal si pozitionand intregul subiect de-a lungul uneia dintre liniile verticale, incercand in acelasi timp sa pastram ochii la nivelul liniei orizontale superioare.
Natura moarta
In aceasta categorie, includ, de dragul simplitatii, orice fotografie care include obiecte neinsufletite. Pur si simplu incercam sa plasam obiectele de-a lungul liniilor sau la intersectii.
Obiectele inalte pot capata forta daca sunt plasate de-a lungul liniilor verticale. Un grup de obiecte distribuite pe orizontala va impresiona mai mult privitorul daca este aliniat cu o linie orizontala.
Incalcarea regulilor
Fotografia nu este o stiinta exacta, ci o arta. Respectarea regulii treimilor va fi utila in multe ocazii, dar in multe altele ar fi bine sa nu o respectam.
De exemplu, in fotografia de mai jos, papadia pozitionata exact in centru aproape ca uimeste privitorul, in timp ce, daca ar fi fost pozitionata necentral, probabil ca si-ar fi pierdut din importanta.
Concluzii
Sfaturile pe care le-am dat mai sus reprezinta o parte din avantajele pe care regula treimilor le poate avea in orice tip de fotografie. Am incercat sa le aleg pe cele mai frecvent folosite.
Daca nu cunosteai pana acum aceasta regula simpla, dar foarte puternica, cauta de acum inainte sa o folosesti in toate fotografiile tale. Cu toate acestea, fii intotdeauna pregatit sa identifici situatiile in care va trebui sa o incalci prin pozitionarea subiectilor in centrul cadrului.
Bineinteles, regula treimilor nu este singura regula de compozitie fotografica. Daca doresti sa obtii cele mai bune rezultate din fotografiile tale, vei dori sa le cunosti pe toate.
Daca vrei sa treci direct la practica, ghidul nostru “Compozitie practica” include exercitii specifice pentru fotografii care sa atraga atentia.
Nu ezita sa impartasesti rezultatele si intrebarile tale despre aceste sfaturi direct pe grupul privat de Facebook.