Un lucru la care putem fi de acord cu totii este ca echipamentul fotografic costa destul de mult.
Indiferent daca este un hobby, sau afacerea ta independenta pe termen lung, cumpararea de corpuri si lentile aduce o gaura in buzunar. Tehnologia fotografica se actualizeaza tot timpul. Concurenta si companiile te obliga sa obtii un echipament mai bun si mai rapid. Toate acestea costa, chiar daca nu esti sigur daca un anumit articol iti va fi foarte util.
Nici macar nu se opreste acolo, deoarece anumite zone ale fotografiei au nevoie de instrumente si unelte diferite. Trepied, unitatile flash, reflectoarele… toate acestea costa bani. Totul se adauga.
Asa ca, de ce sa nu cumparam lentile si aparate foto folosite pentru a echilibra putin costurile? Nu este nimic in neregula, mai ales daca urmezi cateva sfaturi. Prin cumpararea echipamentului folosit, poti economisi pana la 50% din acelasi articol, dar nou. Elementele in cauza ar putea avea un pic de uzura. Dar ca fotograf, probabil ca iti pasa mai mult de calitatea imaginii si nu de cat de nou arata aparatura ta.
In acest articol iti voi spune exact la ce trebuie sa ai grija atunci cand cumperi aparatura uzata.
Vanzatorii
Exista multe locuri de unde poti cumpara echipament folosit, fie online, fie de la un magazin fizic. Online poate fi complicat, deoarece nu poti sa vezi si sa testezi articolul in prealabil. Trebuie sa te bazezi doar pe fotografiile si descrierea vanzatorilor.
Aceste descrieri s-ar putea sa nu fie 100% adevarate. Este posibil ca persoana care vinde articolul sa nu stie exact ce vinde atunci cand posteaza un articol online (asa-zisii bisnitari online). Aceste probleme ar putea veni din analizarea echipamentelor second-hand de pe site-uri web cum ar fi eBay si alte site-uri de anunturi, in functie de tara in care te afli.
Vanzatorii de aici pot furniza informatii unde poti trimite articole inapoi in caz ca acestea nu corespund, dar de multe ori adresele sunt fictive. Asa risti sa iei teapa daca nu esti atent la feedback-ul vanzatorului de la inceput. Mai exact, daca este o teapa nu vei mai primi raspuns la e-mail dupa cererea de returnare a produsului.
Acest lucru face imposibil de urmarit vanzatorul pentru o situatie de returnare / inapoiere. Companiile precum eBay nu vor oferi prea mult ajutor sau vreo asigurare atunci cand vine vorba de articole cumparate. Sunt doar omul din mijloc – the middleman.
Spun asta pentru ca am cumparat in trecut aparate foto, lentile si camere video de pe eBay, care depaseau in valoare 600 EUR. Era aparatura pe care nu mi-am permis sa o cumpar noua, asadar am ales optiunea de uzat. Dar le-am gasit in stare foarte buna si achizitiile au fost realizate de la vanzatori cu o rata de feedback foarte mare si rating maxim de stele. Feedbackul si stelele vanzatorului provin din tranzactii anterioare cu alti cumparatori. Acestea tind sa fie cele mai bune si mai sigure optiuni. Valabil si pentru celelalte site-uri de anunturi.
Vei gasi, de asemenea, companii care vand aparatura uzata si care folosesc aceste site-uri pentru a se apropia de un public mai larg. Beneficiul de a cumpara de la o companie este ca au o adresa la care te poti prezenta (sunt reale). De asemenea, ei cunosc echipamentele pe care le vand. Aceasta inseamna ca iti vor raspunde la toate intrebarile pe care le ai.
Un magazin fizic va fi intotdeauna un pariu mai bun, deoarece poti vedea articolul in cauza si chiar ii poti face un mic test. Totusi tine cont ca pretul va fi mai mare decat de la un vanzator privat. Asadar daca reusesti sa te intalnesti cu un privat pentru a proba echipamentul, poti castiga ceva la pret.
Lentile folosite
In primul rand, o lentila buna se va ”simti” bine. Aceasta va avea o greutate care iti spune „Hei, eu sunt adevarata afacere!” Acorda-ti timp pentru a privi. Daca simti presiune din partea vanzatorului, acest lucru ar putea indica o vanzare proasta.
Verifica daca a fost udata, daca are zgarieturi pe lentile sau locul in care stratul de vopsea a lentilelor s-a uzat. Daca exista zone cu vopsea uzata, s-ar putea sa se datoreze utilizarii, nu neaparat unui comportament nepasator.
Loviturile si zgarieturile sunt importante deoarece pot opri inelul de focalizare sau inelul de zoom sa functioneze fara probleme si eficient. Doar verificand lentila bine, poti afla daca a fost folosita mult si cat de bine a avut grija proprietarul de ea. Ingrijirea exterioara va indica uneori si ingrijirea din interior. Doar pentru ca obiectivul poate avea unele imperfectiuni, nu inseamna ca va afecta imaginile. Cu toate acestea, te poate ajuta sa negociezi un pret mai bun.
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vine vorba de lentile folosite:
- Inelele de cauciuc se potrivesc si se potrivesc strans?
- Lentila se misca?
- Filetele de filtru sunt uzate?
- Sticla frontala are zgarieturi pe ea?
- Inelul de deschidere se misca lin?
- Deschide apertura pana la capat si priveste prin lentila. Vezi mucegai? Majoritatea lentilelor vor prezenta praf, dar acesta este inca un cost de curatare.
- Verifica montura. Este uzata?
- Contactele sunt curate si sunt in stare buna? Acesta este singurul mod in care obiectivul si camera comunica intre ele.
Ultimele trei sunt ceea ce as numi „dealbreakers”. De aici plec si spun multumiri, daca acestea nu sunt in stare buna.
- Mucegai – Mucegaiul este un organism viu si isi poate face drum in camera ta si in orice alte lentile pe care le utilizezi cu acesta.
- Montura – Daca suportul este prea uzat, s-ar putea sa nu se potriveasca corect si ar putea deteriora suportul camerei. Acest lucru inseamna, de asemenea, deteriorarea celorlalte lentile. Ar putea deveni prea costisitor pentru o reparatie, chiar daca este posibil. Ar putea de asemenea face ca obiectivul cumparat sa fie inutilizabil.
- Contactele – Pot fi imposibil de reparat in unele cazuri. Mai ales daca lentilele camerei se aflau in jurul unui material coroziv, cum ar fi apa sarata.
La final, depinde de tine sa iti asumi un risc cu articolul cumparat. Multe probleme cu un obiectiv pot fi remediate si mentin in continuare costul obiectivului sub pretul unuia nou.
Camere foto folosite
Cand doresti sa cumperi o camera foto folosita, trebuie sa faci mai intai un control complet. Concentreaza-ti atentia pe uzura care ar putea limita experienta fotografica. Adu-ti propriile lentile si vezi daca le poti monta. Iti cunosti propriul echipament, asa ca iti va oferi o baza pe care sa lucrezi.
Zgarieturile nu sunt neaparat un semn al unei camere „proaste” sau ca nu a fost ingrijita. S-ar putea sa fie doar des folosita. Verificarea acestor imperfectiuni de suprafata ar putea fi un semn al aspectului camerei in interior. Aceasta, pentru orice camera digitala, este cea mai importanta parte.
Numarul de serie este inca vizibil? Fara acesta, nu poti garanta sau repara camera. S-ar putea sa dai chiar si peste o camera falsa sau furata. Toate butoanele functioneaza? Se simt rigid si dificil de apasat? S-ar putea sa te impiedice sa utilizezi anumite setari. Acestea pot fi remediate folosind un serviciu profesional de reparatii aparatura foto.
Capacul compartimentului bateriei functioneaza fara probleme? Verifica capacele terminalelor (piese din cauciuc care acopera mufele de intrare / iesire). Arata uzate si au nevoie de inlocuire? Flash-ul de pe camera (daca are) se declanseaza cu usurinta?
Daca aproape toate punctele de mai sus sunt ok, iti vor oferi linistea sufleteasca. Camera poate functiona perfect. In baza acestor aspecte ai putea sa negociezi pentru un pret mai bun.
Cele mai importante lucruri sunt senzorul, oglinda (daca are una) si functionarea buna a butoanelor pentru setarile aparatului. Acestea sunt cele mai dificile si mai scumpe de rezolvat.
Majoritatea DSLR-urilor de la Canon si Nikon sunt proiectate sa functioneze fantastic dupa o sarcina grea. Chiar si dupa sute de mii de actionari ale obturatorului. Numarul fotografiilor totale este ceva de care trebuie sa-ti pese cu adevarat. Iti spune de cate ori a declansat obturatorul. Fiecare camera are o durata de valabilitate, in special DSLR-urile cu oglinzi. Nu ai cumpara o masina fara sa stii cati kilometri a parcurs.
Aparatele foto oferite publicului larg de zi cu zi vor incepe adesea sa arate semne de uzura in jurul valorii de 80.000-100.000/declansari. Nu spun ca nu va functiona perfect dupa asta.
Un site excelent de utilizat este CameraShutterCount. Aici, incarci o imagine de pe camera si acesta iti va oferi numarul obturatorului si speranta de viata a camerei. Asa ca adu-ti propriul card de memorie si laptop. Magazinul fizic ar putea face acest lucru pentru tine, dar este intotdeauna mai bine sa va verifici personal.
Partea interioara a camerei
Porneste camera. Citeste obiectivul? Incearca sa verifici si sa te asiguri ca totul functioneaza fara probleme. Fa mai multe fotografii. Majoritatea persoanelor fac o singura poza, ceea ce s-ar putea sa nu arate deloc problemele. Insista!
Verifica senzorul pentru zgarieturi. Pentru a face acest lucru, trebuie sa scoti obiectivul si sa blochezi oglinda din setari. O suflanta ar putea fi la indemana pentru a face distinctia intre praf si ceva mai rau. Daca ecranul LCD este un ecran tactil, testeaza-l.
Daca te multumeste ceea ce ai gasit, atunci nu ezita sa cumperi. Foloseste punctele de mai sus pentru a negocia un pret mai mic, mai ales daca vanzatorul a ratat ceva. Nu iti fie teama sa negociezi oricum, chiar daca il doresti cu adevarat.
Ai putea economisi 50 de euro, ceea ce este ok. 🙂 Nu te simti niciodata presat sa cumperi ceva. Verifica aparatura intai, in ritmul propriu. Priveste imaginile pe care le-ai facut si testeaza numarul obturatorului pe laptop daca este nevoie.
Un magazin fizic va fi intotdeauna mai bun decat achizitia online. In caz contrar, cumperi orbeste, fara nici o garantie ca iti vei putea recupera banii. Cel mai important este cercetarea. Uita-te la problemele comune cu marca si modelul pe care vrei sa-l cumperi. Asta iti va oferi o idee mai buna despre ce sa cauti.
Daca exista vreo indoiala in mintea ta, atunci trebuie sa cantaresti pro si contra. Pentru mine, daca ceva depaseste 200 de euro, ma gandesc cu adevarat la toate aceste aspecte. Cu toate acestea, daca as fi fost prea precaut, nu as mai fi avut un Canon 5Dmk3, primul meu aparat din seria pro, pe care l-am folosit cativa ani buni si care mi-a adus rezultate uimitoare.
Sper ca iti sunt de folos aceste informatii si daca ai neclaritati poti oricand adresa intrebari direct pe grupul privat de Facebook al cursului meu gratuit de fotografie. Retine ca accesul la grup se obtine doar daca te-ai inscris la cursul gratuit.
Pe curand!