Histograma, un instrument puternic pentru obtinerea unei expuneri corecte

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Un instrument cu adevarat puternic in mainile tale, ale fotografului digital, este histograma. Practic, toate aparatele foto digitale, de la cele compacte ieftine pana la cele DSLR, sunt capabile sa afiseze histogramele fotografiilor pe care le realizeaza. Acestea sunt acele grafice compuse din linii verticale asezate una langa alta, care adesea produc forme asemanatoare unor curbe (asa cum poti vedea in imaginile de mai jos).

Multi fotografi, in special cei incepatori, nici macar nu stiu de existenta acestui instrument, cu atat mai putin de semnificatia si potentialul sau. Cu toate acestea, se poate dovedi un aliat esential pentru a intelege rapid cand expunerea unei fotografii este corecta.

Ce este histograma?

O histograma este un grafic care indica modul in care sunt distribuiti pixelii unei fotografii pe masura ce se modifica luminozitatea. Cu alte cuvinte, histograma rearanjeaza pixelii unei imagini de la cei mai intunecati (stanga), care corespund zonelor de umbra, la cei mai luminosi (dreapta), care corespund zonelor cu cea mai mare luminozitate. Fiecare linie verticala din grafic indica numarul de pixeli din imagine care au o anumita valoare de luminozitate: cu cat linia este mai inalta, cu atat mai mare este numarul de pixeli care corespund acelui nivel de luminozitate.

Astfel, o imagine foarte intunecata, cu tonuri predominant intunecate, va avea o histograma deplasata spre stanga. Invers, o imagine foarte luminoasa va avea o histograma deplasata spre dreapta, dupa cum se poate observa din exemplele de pe aceasta pagina.

Cum te ajuta histograma sa gasesti expunerea corecta?

In multe dintre fotografiile pe care le facem, dorim ca expunerea sa fie armonioasa, echilibrata. Nu vrem sa avem zone subexpuse sau supraexpuse. Tradus in termeni de histograma, acest lucru inseamna ca dorim ca pixelii fotografiei sa fie distribuiti intr-un mod echilibrat in cadrul histogramei.

Prin urmare, o fotografie cu o expunere “corecta” are o histograma in forma de clopot, asa cum poti vedea in fotografia din centru de mai jos. Atunci cand fotografia este subexpusa, histograma va fi deplasata spre stanga (in imaginea din stanga de mai jos), iar atunci cand este supraexpusa, va fi deplasata spre dreapta (in imaginea din dreapta de mai jos).

Atunci cand majoritatea pixelilor sunt “striviti” spre stanga, se pierde definitia imaginii, deoarece toti pixelii tind spre negru. In mod similar, atunci cand sunt striviti spre dreapta, se creeaza zone arse de un alb orbitor. In general, se doreste ca histograma sa aiba o forma de clopot, deoarece acest lucru inseamna ca o buna parte din pixeli sunt concentrati in zonele colorate, cele pe care dorim de obicei sa le expunem corect.

Daca histograma nu are cele mai inalte varfuri in zona centrala, probabil ca va trebui sa corectezi expunerea. In special, daca histograma este deplasata spre stanga, va trebui sa reduci valoarea aperturii sau sa maresti timpul de expunere sau ISO. Viceversa, atunci cand histograma este deplasata spre dreapta.

Gresind, uneori poate fi corect

Stim cu totii ca fotografia este o arta si ca aproape nicio regula nu este facuta pentru a fi aplicata cu servilism la fiecare fotografie. In timp ce in multe cazuri o histograma in forma de “clopot” este cu siguranta corecta, in altele o histograma deplasata spre stanga sau spre dreapta nu va corespunde unei fotografii de aruncat.

De exemplu, in fotografia de noapte de mai jos, obtinerea unei histograme in forma de clopot este imposibila, deoarece zonele intunecate sunt predominante. Fotografia este totusi reusita.

by Alberto Cabas Vidani

In mod similar, o fotografie a unei siluete, realizata contra soarelui, va avea o histograma cu o gaura in mijloc si cu majoritatea pixelilor in stanga si in dreapta, dar daca efectul pe care dorim sa-l obtinem este acela al unei siluete intunecate pe fundalul orbitor al apusului de soare, fotografia va fi totusi reusita.

Morala este ca, atunci cand doresti sa introduci in mod intentionat zone subexpuse sau supraexpuse, foarte luminoase sau foarte intunecate in cadrul unei fotografii, vei obtine cu siguranta histograme dezechilibrate. In alte cazuri, cele mai obisnuite, este mai bine sa arunci o privire la histograma pentru a vedea daca este bine distribuita si, eventual, sa refaci fotografia cu o expunere mai buna.

Acum ca stii de ce ai nevoie, citeste instructiunile din manual aparatului tau foto, afla cum sa activezi afisarea histogramei si foloseste-o pentru a-ti imbunatati fotografiile.

Daca aceasta explicatie si exemplele nu au fost suficiente, te rog sa ne scrii pe grupul privat de Facebook intrebarile tale. Vom incerca sa explicam informatia pe intelesul tau.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL