Timpul de expunere: Ce este si cum functioneaza?

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

In articolul referitor la triunghiul de expunere, pe care daca nu l-ai cititi, iti recomand sa-l citesti inainte de a continua lectura, am mentionat ca unul dintre cei trei parametri care determina situatia dintr-o fotografie este timpul de expunere. Cu acea ocazie ai aflat ca timpul de expunere indica amplitudinea intervalului de timp in care obturatorul ramane deschis. Cu cat este mai lung intervalul de timp, cu atat este mai mare cantitatea de lumina care intra. In acest articol vei afla mai multe detalii cu privire la timpul de expunere si cum acesta afecteaza fotografiile noastre.

Ce este timpul de expunere?

Timpul de expunere este masurat in secunde sau in fractiuni de secunda (de exemplu, 4” sau 1/125s). Camerele DSLR digitale si chiar si cele mai avansate camere digitale compacte ofera posibilitatea, in modurile de fotografiere neautomate, de a seta timpul de expunere. Modelul aparatului foto determina timpul de expunere minim si maxim posibil.

De exemplu, in Nikon D3000, timpul minim de expunere este egal cu 1/4000 de secunda, timpul maxim de expunere este egal cu 30 de secunde. Camerele de nivel superior pot avea intervale de timp de expunere mai extinse. Camerele DSLR arata, de asemenea, timpul de expunere in interiorul vizorului. In acest caz, cand timpul de expunere este egal cu o fractiune de secunda, vizorul va afisa doar valoarea in numitor.

Pe de alta parte, cand timpul de expunere este egal cu o secunda sau mai mult, vizorul va afisa valoarea in secunde urmate de al doilea simbol (“). De exemplu, un timp de expunere de 1/125s va fi indicat cu numarul 125, in timp ce un timp de expunere de sase secunde va fi indicat cu 6 “.

Ca si in cazul deschiderii diafragmei, exista o scara a timpilor de expunere, impartita in stop intregi si treimi de stop. Fiecare stop intreg este obtinut prin impartirea sau inmultirea stopului precedent cu 2 si rotunjind la intreg. Valoarea de pornire este de 1 secunda. Prin urmare, un subset al scarii ar putea fi 1/1000s 1/500s 1/250s 1/125s 1/60s 1/30s 1/15s 1/8s 1/4s 1/2s 1s 2s 4s… Din nou, asa cum am spus pentru diafragma, chiar si pentru timpul de expunere, camerele digitale sunt capabile sa calculeze treimi de stop.

Asa cum ai citit in postarea care vorbea despre diafragma, chiar si in cazul timpului de expunere, putem spune ca acesta nu contribuie doar la determinarea cantitatii corecte de lumina care va ajunge la senzorul camerei. Acesta poate avea un impact mare asupra esteticii fotografiei, timpul de expunere constituind, de asemenea, un instrument artistic in mainile fotografului. Din acest punct de vedere, ce consideratii putem face cu privire la timpul de expunere in raport cu efectul pe care dorim sa il obtinem?

Timp de expunere scurt

In aceasta categorie se includ timpii de expunere de 1/1000 de secunda sau mai putin. Aceste valori sunt necesare atunci cand dorim sa inghetam actiunea unor subiecti care se misca rapid. De exemplu, fotografiile de:

  • evenimente sportive
  • copii care se joaca
  • pasari si insecte in zbor
  • vegetatie miscata de vant

In aceste cazuri si in multe altele similare, este adesea necesar sa se utilizeze timpi de expunere chiar si mult mai scurti de 1/1000 s, deoarece subiectii incadrati pot fi foarte rapizi. Cea mai mare problema legata de utilizarea unor timpi de expunere atat de scurti este faptul ca, cantitatea de lumina care ajunge la senzor este mult redusa. Prin urmare, cu exceptia cazului in care te afli intr-un loc foarte luminos, de exemplu, in soare, poate deveni necesar sa maresti ISO si/sau diafragma. Pe de alta parte, un avantaj al unor astfel de timpi de expunere rapizi este ca este putin probabil sa faci fotografii neclare.

Timpi lungi de expunere

In aceasta categorie, putem include timpii de expunere care scad sub o treime de secunda, aproximativ. Primul lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand folosesti timpi de expunere de acest tip este ca va trebui sa folosesti in orice caz un trepied, pentru a evita fotografiile neclare.

Atunci cand fotografiezi un subiect stationar, cum ar fi o persoana care pozeaza, un peisaj sau natura moarta, este posibil ca utilizarea unui timp de expunere lung sa nu aiba niciun efect notabil (cu exceptia, bineinteles, a cantitatii crescute de lumina captata de aparat). Frumusetea apare atunci cand fotografiem subiecte in miscare.

Atunci cand se utilizeaza timpi de expunere lungi, sursele de lumina in miscare devin dungi de lumina, oamenii care merg devin “fantome” etc. Acest lucru se intampla deoarece, atata timp cat diafragma ramane deschisa, senzorul continua sa inregistreze ceea ce vede. Astfel, daca un obiect se misca, senzorul va inregistra toate pozitiile in care il “vede”. O utilizare abila a timpilor lungi de expunere face posibila crearea unor fotografii impresionante.

Timpi de expunere foarte lungi

Cred ca timpii de expunere foarte lungi, de ordinul minutelor, merita o atentie speciala. In special, acestea se aplica adesea la fotografia de noapte. Utilizand expuneri de cateva minute, este posibil sa se obtina fotografii foarte spectaculoase ale peisajelor naturale, dar si ale luminilor oraselor pe timp de noapte. Pentru acest tip de fotografie este insa necesara o atentie speciala, despre care vom discuta cu alta ocazie.

Timpii de expunere care nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile pe care tocmai le-am enumerat sunt timpi generici, care vor functiona in cele mai obisnuite situatii si care, probabil, nu vor introduce niciun efect special in fotografiile noastre.

Ca de obicei, cu aceasta postare am vrut sa va impartasesc ceea ce cred ca sunt lucrurile importante de stiut despre timpul de expunere, desi ar fi posibil sa intram mult mai mult in detalii. Un exercitiu foarte bun de facut este sa te echipezi cu un trepied, sa mergi intr-un loc in care sa gasesti multe obiecte in miscare si sa te joci pentru o vreme cu timpi de expunere mai lungi sau mai scurti pentru a “vedea ce efect are”.

Sper ca ai inteles bine ce explic in acest articol. Posteaza pe grupul privat de facebook rezultatele tale pentru a le discuta constructiv.

Informatiile ti-au fost de folos? Te rog da un share, sa afle si alti pasionati de fotografie.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL