ISO: aparatul foto este sensibil

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dupa cum ai vazut in articolul despre triunghiul de expunere, ISO este unul dintre elementele care determina cantitatea de lumina captata de senzorul unei camere digitale.

Mai exact, in fotografia digitala, ISO indica sensibilitatea senzorului la lumina. Cu cat valoarea ISO este mai mare, cu atat sensibilitatea la lumina este mai mare.

In fotografia analogica (iti amintesti? Cand se developau filme!), schimbarea ISO presupunea schimbarea filmului. Astazi, tot ce trebuie sa faci este sa apesi cateva butoane.

La fel ca apertura si timpul de expunere, si ISO procedeaza in stopuri. Fiecare valoare de pe scara ISO este de doua ori mai mare decat cea precedenta.

Cea mai mica valoare ISO posibila astazi este 50, iar scara ISO este urmatoarea: 50 100 200 400 400 800 1600 3200 6400 12800+. Cele care tocmai au fost enumerate sunt stopurile complete, dar aparatele foto digitale permit, de asemenea, setarea a trei treimi de stop.

Care este cea mai importanta utilitate a standardului ISO?

Situatiile in care trebuie sa actionam cel mai mult asupra ISO sunt cele in care lumina disponibila este slaba. Sa ne gandim, de exemplu, la ambientele intunecate sau la fotografiile de seara in aer liber.

by Miroslav Petrasko (hdrshooter.com)

Avand in vedere interdependenta dintre elementele triunghiului de expunere, mentinand ISO-ul fix, pentru a obtine o expunere corecta in aceste situatii, trebuie sa:

  • folosesti un timp de de expunere mai lung (un numar mic pe aparat), riscand sa obtii o fotografie neclara sau urme de la obiectele in miscare,

sau

  • deschizi apertura (un numar f mai mic), reducand profunzimea de camp, ceea ce s-ar putea sa nu iti aduca rezultatul pe care il doresti.

Pentru a evita aceste doua solutii, poti mari ISO, pana cand valorile aperturii si ale timpului de expunere se apropie de ceea ce iti doresti.

Dar, atunci, este oare intotdeauna posibil sa evitam iluminarea slaba prin ridicarea ISO la maxim?

ISO si zgomotul

Din nefericire, cresterea ISO si, prin urmare, a sensibilitatii la lumina a senzorului, amplifica semnalul primit de senzor, deci si zgomotul care este prezent in mod normal in acesta. Prin urmare, fotografiile cu valori ISO ridicate pot avea un nivel ridicat de zgomot. Tine minte ca ISO nu face decat sa amplifice digital lumina naturala ajunsa pe senzorul aparatului.

Dar ce este zgomotul intr-o imagine?

by Roger Smith

Zgomotul se manifesta in fotografii in principal prin pierderea claritatii si aparitia unor pete colorate, vizibile mai ales in zonele intunecate.

Nivelurile ridicate de zgomot pot face ca o fotografie sa devina complet inutilizabila. Din fericire, in anumite cazuri, zgomotul poate fi folosit in avantajul nostru.

De fapt, in special in alb-negru, zgomotul poate face ca o fotografie sa para imbatranita sau ca si cum ar fi fost facuta pe film.

by Kiwithing

Valori ISO acceptabile

Relatia dintre zgomot si ISO variaza in functie de modelul aparatului foto. In prezent, exista pe piata aparate foto care permit niveluri de zgomot acceptabile cu valori ISO foarte ridicate (chiar si peste 6400 iso, de exemplu, pentru Canon 6D sau mai nou ultimele modele de aparate foto mirrorless). Dar vorbim de aparate foto profesionale si destul de scumpe.

Aparatele foto digitale reflex de nivel scazut produc cu usurinta cantitati excesive de zgomot deja peste o valoare ISO de 1600. Prin urmare, daca nu detii un aparat foto semi-profesional sau profesional, ai grija sa eviti valorile ISO ridicate.

Daca este necesar, te poti documente urmarind recenziile de pe internet pentru a decide ce valori produc niveluri de zgomot acceptabile in cazul aparatului tau. In orice caz, acumuland experienta cu aparatul tau foto, vei deveni capabil sa identifici valorile ISO corecte aplicabile situatiei in care te afli.

In acest scop, un exercitiu util poate fi acela de a fotografia obiecte de culori diferite, incercand treptat sa maresti ISO-ul. Privind aceste fotografii pe ecranul computerului, poti vedea cat de mult zgomot va fi fost adaugat la fiecare fotografie de o anumita valoare ISO.

Tu folosesti corect ISO? Daca ai neclaritati ne poti scrie pe grupul privat de Facebook si vom incerca sa iti raspundem pe intelesul tau.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL