Astazi am sa iti scriu despre modurile de expunere.
De ce vreau vrea sa aprofundez subiectul acesta?
In cursul gratuit pe care l-ai urmat ai aflat functiile de baza ale aparatului foto si acum stii ca expunerea este un factor important care va duce la realizarea unei fotografii reusite.
Imi aduc aminte cata bataie de cap aveam inainte de a invata exact ce inseamna fiecare mod in parte si in ce situatie pot fi folosite acestea.
Cand ti-am vorbit despre triunghiul de expunere, ai vazut ce elemente determina cantitatea de lumina care intra in aparat (expunerea, de fapt).
Ai vazut, de asemenea ca in modurile de fotografiere automata si semi-automata, aparatul foto este capabil sa te ajute in calcularea expunerii corecte.
Dar si in modul manual, aparatul foto trebuie sa ne poata spune daca combinatia dintre ISO, timpul de expunere si diafragma pe care o folosim ne conduce catre expunerea corecta. Pentru a putea face aceste lucruri, aparatul foto trebuie sa poata masura lumina, adica sa masoare expunerea.
Asadar, aparatul foto este echipat cu senzori (masuratori de expunere – exponometrul, in principal) si algoritmi care ii permit sa evalueze lumina care intra in obiectiv, adica lumina reflectata de scena incadrata.
In aparatele digitale moderne de obicei vei gasi 4 moduri comune de masurare a expunerii:
- MASURARE EVALUATIVA/MATRIX
- MASURARE PARTIALA
- MASURARE STANDARD, PE CENTRU
- MASURARE SPOT
MASURARE EVALUATIVA/MATRIX
Acesta este cel mai raspandit mod de masurare a expunerii de pe aparatele foto actuale.
In acest mod expunerea este calculata tinand cont de cea mai mare parte a scenei incadrate. Mai mult, in functie de algoritmul utilizat, in functie de marca si modelul aparatului foto, se pot lua in considerare si alti factori, cum ar fi culorile, distanta fata de subiectul focalizat etc.
Cand sa-l folosesti: principalul aspect care trebuie luat in considerare este faptul ca expunerea calculata va depinde de scena in ansamblu.
Prin urmare, masurarea evaluativa Matrix este utila in toate situatiile in care nu exista un contrast extrem intre prim plan si fundal.
Practic, dupa cum sustin si multi fotografi si autori experti (de exemplu, Bryan Peterson, autorul cartii Understanding Exposure – este in limba engleza dar informatiile sunt foarte bine structurate si usor de inteles), aceasta metoda de masurare a expunerii este buna in 90% din cazuri.
De fapt, este modul de contorizare predefinit in aproape toate aparatele foto digitale produse recent.
MASURARE PARTIALA
Masurarea partiala a expunerii se face pe o arie de 10% din cadru, fiind un pic mai larga ca acoperire decat masurarea spot.
Cand sa-l folosesti: este eficienta in special cand fundalul este mult mai luminos decat subiectul. Se mai foloseste si atunci cand subiectele se afla la distante asemanatoare fata de obiectiv.
MASURARE STANDARD, PE CENTRU
Acest mod a fost raspandit pe aparatele foto DSLR cu ceva timp in urma. Considera intreaga scena, dar acorda o prioritate mai mare zonei centrale.
Desi acest mod este inca prezent in multe (daca nu in toate) aparatele foto, acesta a fost aproape depasit si inlocuit de masurarea Matrix.
Cand sa-l folosesti: prioritatea mare acordata portiunii centrale a scenei implica faptul ca acest mod de masurare trebuie utilizat atunci cand subiectul principal se afla in centrul cadrului si exista un fundal excesiv de clar (excesiv de luminos), ceea ce ar conduce la masurarea matrix prin a subexpune primul plan.
Evident, este posibil sa il folosesti chiar si atunci cand subiectul principal nu este pozitionat central. In acest caz, este necesar sa faci incadrarea in mijloc, sa masori, sa blochezi expunerea si apoi sa recompui scena.
MASURARE SPOT
Masura spot calculeaza expunerea intr-o zona mica care inconjoara punctul de focalizare. Extensia acestei zone este de aproximativ 3% din intreaga scena incadrata.
O varianta a acestui mod este masurarea partiala, in care suprafata utilizata pentru calcularea expunerii este mai mare, in jur de 10%.
Deoarece punctul de focalizare poate fi mutat, mol de masurare spot nu necesita plasarea subiectului in centrul prim planului.
Un dezavantaj al modului de masurare spot este ca dimensiunea mica a zonei de dozare poate uneori face dificila calcularea expunerii.
Pentru a depasi acest lucru, daca aparatul foto si scena incadrata o permit, poti incerca masurarea partiala.
Cand sa-l folosesti: exista cateva situatii in care modul de masurare spot poate deveni cu adevarat indispensabil.
In general, acestea sunt situatii in care subiectul principal al fotografiei este in contrast puternic cu o portiune mult mai (sau mult mai putin) luminoasa a imaginii.
Un exemplu obisnuit este cel al unui portret in care lumina provine din spatele subiectului incadrat. In astfel de cazuri, este foarte util sa folosesti masura spot sau partiala si sa pozitionezi cu precizie punctul focal pe subiect.
Acelasi mod poate fi folosit si atunci cand incerci sa fotografiezi Luna.
CONCLUZII
Pe langa cele enumerate, exista si alte modalitati mai putin obisnuite de masurare a expunerii care trebuie utilizate in situatii particulare.
Mai mult, se poate intampla ca in functie de producatorul si modelul aparatului foto, acelasi mod de masurare a expunerii sa aiba un nume diferit. Pentru a evita ambiguitatea, este bine sa cauti modurile masurare a expunerii din manualul aparatului tau foto.
De asemenea, retine ca, atata timp cat folosesti modurile de declansare automata nu vei putea modifica modul de masurare a expunerii. In schimb, toate modurile neautomate o permit.
Din fericire, asa cum am scris mai sus, algoritmii pentru masurarea matrix sunt in prezent foarte eficienti, de aceea acest mod este cel mai bun in marea majoritate a cazurilor.
Cu toate acestea, atunci cand te afli intr-o situatie in care subiectul aflat in prim plan, dupa cateva incercari, este inevitabil subexpus (adica prea intunecat), atunci incerca sa folosesti masura spot sau partiala.
Acum ca ai aflat cum pot fi folosite modurile de expunere ce spui daca treci la partea practica si probezi cele scrise?
Nu uita ca totul se invata prin incercare/esec. Nu te lasa pana ce nu ajungi la rezultatul dorit!
Ca intotdeauna, daca ceva nu este clar, nu ezita sa pui intrebari pe grupul privat de facebook.