Cum sa obtii intotdeauna culori corecte: Balansul de alb

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL SI ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Salutare, draga fotograf

Ce mai faci? Cum avansezi in calatoria ta spre lumea fotografiei? Se vad rezultatele?

Astazi voi aprofunda un alt aspect important al fotografiei, si anume, balansul de alb.

Cu siguranta uneori ai avut ca rezultat fotografii ori prea galbele, ori prea verzi sau albastre. Cauza este tocmai setarea incorecta a balansului de alb.

Hai sa vedem despre ce este vorba si cum faci sa imbunatatesti calitatea fotografiilor tale daca intelegi acest aspect.

Balansul de alb este un concept de care fotografii incepatori nu cunosc adesea sensul si care, in consecinta, nu este aplicat.

Cu toate acestea poate fi foarte util sa il cunosti si sa stii cum sa il setezi, sa imbunatatesti fotografiile tale si eventual, sa corectezi erorile care ar putea sa apara in momentul fotografierii.

Pe scurt si pe intelesul tuturor, balansul de alb setat corect se asigura ca in fotografie culorile apar asa cum le vad ochii nostri.

Din simpla observare a mediilor in care traim in fiecare zi, se poate nota ca diferite surse de lumina produc lumini de culori diferite. Se spune intr-un mod mai tehnic ca aceste lumini au temperaturi de culoare diferite.

Aceste temperaturi sunt masurate in Kelvin (K) si pot varia de la 1000 K, precum lumina unei lumanari, la 10000 K, lumina pe care o avem la umbra in timpul unei zile insorite sau sub un cer innorat complet, in orele centrale ale zilei.

Ochiul uman se adapteaza automat la schimbarile de temperatura ale luminii, cu exceptia cazurilor extreme. Deci, o foaie alba arata intotdeauna alb, indiferent daca o privesti in aer liber sau sub un bec incandescent.

Din pacate, senzorul aparatului este mult mai putin „elastic” decat ochiul uman, de aceea poate fi deseori necesar ca fotograful sa sugereze ce tip de lumina lumineaza scena incadrata.

Pentru a face acest lucru, aproape toate aparatele foto digitale ofera posibilitatea de a interveni pe un parametru care se numeste balans de alb.

In general, valorile disponibile ale balansului de alb sunt urmatoarele:

  • automat: aparatul foto calculeaza temperatura culorii complet automat – in aparatele foto de astazi este foarte fiabil in majoritatea situatiilor
  • incandescent/tungsten: (cu o valoare de 2700K) este utilizat atunci cand camera in care ne aflam este iluminata de becuri incandescente, care le includ si pe cele de tip halogen. Se foloseste pentru a raci putin temperatura culorii. De retinut ca aceste surse de lumina nu au exact aceeasi temperatura de culoare, astfel incat exista posibilitatea ca tonurile de culoare sa difere
  • fluorescent: (cu o valoare de 4200 K) setare folosita, asa cum este de asteptat, in cazul surselor de lumina cu fluorescenta, adica de tip neon, deci este folosit pentru a incalzi putin temperatura culorilor.
    Daca in cazul luminii cu incandescenta tonurile de culoare vireaza spre galben, la cele fluorescente tendinta este spre verde
  • daylight/sunny (lumina soarelui): este folosit in partea de mijloc a zilei, pentru fotografii in aer liber, cand Soarele nu este acoperit de nori
  • flash: folosita atunci cand blitul este lumina principala intr-o fotografie. Este o setare valabila si in cazul bliturilor de studio, desi temperatura exacta poate varia
  • cloudy/innorat: folosit la fotografierea in aer liber, in timpul zilei cand cerul este innorat
  • shade/umbra: este folosit la fotografierea subiectilor care sunt in aer liber, dar la umbra in timpul zilei, in timp ce Soarele nu este acoperit de nori
    masurare
  • manuala/custom/preset: se utilizeaza atunci cand, folosind valorile anterioare nu se obtin rezultate satisfacatoare sau daca doresti sa ai control complet asupra balansului de alb. Aceasta optiune te ajuta sa masori balansul de alb in orice scena data, folosind o suprafata neutra, gri sau alba, ori un grey card dedicat.

 

Nu toate valorile enumerate mai sus sunt prezente in toate aparatele de fotografiat, dar lista o poti folosi pentru o imagine de ansamblu completa.

In fotografia de mai jos, poti vedea un exemplu despre modul in care balansul alb afecteaza aspectul fotografiei.

  • in centru, fotografia cu balans de alb corect, cu setare „sunny/lumina soarelui”
  • in stanga o fotografie care are culori mai calde, datorita echilibrului setat pe „umbra”
  • in dreapta, fotografia are culori excesiv de reci/albastru, modul folosit pentru balansul de alb fiind „incandescent/tungsten”

Masurarea manuala a balansului de alb

In situatii critice, setarea automata a balansului de alb poate esua si nici macar celelalte valori nu ajuta la obtinerea unei temperaturi corecte a culorii.

Acest fenomen poate aparea de exemplu in locuri inchise cand sunt prezente surse de lumina cu caracteristici diferite. Sau, pe masura ce devenim fotografi cu mai multa experienta, este posibil sa ne regasim in situatii in care dorim sa controlam cu exactitate balansul de alb.

In aceste cazuri, folosim masurarea manuala. Din fericire, aceasta nu este o procedura complexa.

Printre aparatele foto digitale, cele reflex includ in general aceasta caracteristica. In aparatele foto de nivel inferior, se poate intampla ca acesta optiune sa nu fie disponibila.

Cum folosesti functia de masurare manuala a balansului de alb?

1. Pe aparatul foto, se va selecta elementul de meniu corect – setari balans de alb – personalizat (setarile difera de la aparat la aparat)

2. Aparatul foto va astepta urmatoarea fotografie pentru a masura temperatura culorii

3. Incadreaza complet in rama cu un obiect complet alb sau gri deschis

4. Fara a fi nevoie sa focalizezi, apasa butonul declansator si fa o fotografie (poti pune focusul pe manual MF, umbland la butonul de pe obiectiv, altfel este posibil sa nu declanseze – dupa ce faci fotografia poti reveni la AF)

5. Cauta in setarile din meniul aparatului foto ”BA personalizat” si selecteaza fotografia pe care ai facut-o anterior.

Dupa confirmare vei avea balansul de alb setat in manual.

Odata ce procedura este finalizata cu succes, aparatul foto va folosi valoarea temperaturii culorii setata pentru toate fotografiile urmatoare, pana cand vei repeta procedura sau vei selecta o alta valoare dintre cele predefinite.

Recomandari

Atata timp cat folosesti balansul de alb automat, aparatul foto va incerca sa se adapteze la temperatura curenta a culorii cu fiecare fotografie. Pe de alta parte, atunci cand setezi oricare dintre celelalte valori, inclusiv cea manuala, aparatul foto va continua sa se comporte ca si cum temperatura culorii ar fi ramas aceeasi ca atunci cand ai setat balansul de alb ultima data.

Deci, de exemplu, esti in casa si setezi balansul de alb pe incandescent (pentru ca ai doar becuri incandescente), faci fotografiile, dupa care vrei sa iesi sa faci fotografii in gradina si nu iti amintesti sa schimbi balansul de alb. Probabil in aceasta situatie vei obtine fotografii care vor avea culori ce tind spre albastru/verde.

Prin urmare, este important sa iti amintesti sa verifici intotdeauna balansul de alb inainte de a incepe o sedinta foto, cu exceptia cazului in care fotografiezi in modul complet automat (unde aparatul foto decide intotdeauna si balansul de alb).

Intelegerea balansului de alb a fost un alt pas important in calatoria mea catre descoperirea fotografiei.

Sper ca acelasi lucru se aplica si pentru tine.

Acum ca ai aflat aceste informatii m-as bucura tare mult daca te-ai mobiliza si le-ai pune in practica! 🙂

Daca ceva nu este clar, nu ezita sa pui intrebari legat de acest subiect pe grupul nostru privat de facebook la care ai acces doar daca te-ai inscris si ai finalizat cursul gratuit de fotografie pentru incepatori.

Daca esti nou in lumea fotografiei, dar nu ai urmat inca cursul meu gratuit de fotografie, te invit sa te inscrii chiar acum!

Te voi invata cum sa folosesti aparatul foto in modul manual si iti voi dezvalui multe alte aspecte despre fotografie de care trebuie sa tii cont pentru a deveni un bun fotograf.

Foloseste formularul de inscriere din aceasta pagina si vei primi la scurt timp primul email cu harta cursului si o parte din povestea mea.

Tu folosesti corect Balansul de alb?

Posteaza pe grupul privat de facebook rezultatele tale si le voi critica constructiv.

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL

DISTRIBUIE ACEST ARTICOL ALTOR PASIONATI DE FOTOGRAFIE

ALTE ARTICOLE DESPRE FOTOGRAFIE

RAMAI LA CURENT CU ULTIMELE NOUTATI

Search

CURS GRATUIT DE FOTOGRAFIE

PRIMESTE CURSUL PE E-MAIL